TAVARAMAAILMA(NI)


Tavaramäärä, joka kotini kautta on vuosikymmenten aikana kulkenut sisään ja ulos... voi luoja sentään! 

Kaikki on sinänsä ollut järjestyksessä (rakastan järjestystä), mutta en todellakaan ole aina tiennyt mitä kaikkea olen omistanut ja mitä olen jemmannut varastoon. Tavaraa on ollut yksinkertaisesti liikaa.

Viime vuodet olen vähentänyt tavaraa ihan käsittämättömän määrän. Samalla kotiin tulevan tavaran määrä on vähentynyt askel askeleelta. Nykyään tavaraa tulee varsin harvoin ja harkitusti - siltikin teen ajoittain ostoksia, jotka eivät tunnukaan hetken päästä hyviltä. Vikatikit lähtevät nykyään heti kiertoon, eivät jemmaan. 

Karsinta on vaatinut uusia ja taas uusia kierroksia, kuukausia ja vuosia sekä hitaasti tapahtuvaa asennemuutosta. Olen oppinut irtautumaan turhasta ja epäoleellisesta vähitellen.

MISTÄ KOTI RAKENTUU

Itse olen säästänyt tavaroita ja esineitä, jotka koen tärkeimmiksi, kauneimmiksi ja toimivimmiksi. Tavaroita, joista oikeasti pidän, joita tykkään katsella ja käyttää.

Viihdyn ympäristössä jossa on myös esteettinen puoli, sopusointua, kerroksellisuutta ja merkityksellisyyttä. Arvostan nykyään suuresti siivouksen helppoutta, että tiedän missä tavarat on, ne on helposti saatavilla, mikään ei ole piilossa toisen takana ja siten unohduksissa.

Jokainen varmastikin löytää karsinnan ja ajan kanssa omat tärkeät pointtinsa ja jipponsa joilla koti muodostuu parhaiten toimivaksi ja miellyttäväksi.

Opintomatka jo aikuisen nepsyn äitinä, vuosien mittainen vertaiskokemus vaikeasta masennuksesta sekä ikäihmisen muistisairaudesta ovat puolestaan tuoneet uusia, oman tavarasuhteen ulkopuolelta tulevia näkökulmia erilaisiin tavarasuhteisiin, toiminnanohjauksen ongelmiin sekä matkan varrella muuttuviin toimintatapoihin. Myös ymmärrys ihmisten ja tavaramaailmojen moninaisuuteen on lisääntynyt.

Tavaramaailman ja -ajatusten suhteen silmiä avaavia olivat myös vuodet sisustusliikeyrittäjänä.

⚜ 

ELOTON MASSA

Tavara, tuo eloton, tunteeton massa voi olla hyvän mielen tuoja, lohduttaja, positiivisten muistojen ylläpitäjä, silmää miellyttävä katseen kohde - siis monella tapaa positiivinen asia.

Tavara, tuo eloton, tunteeton massa voi olla myös mielen ahdistaja, negatiivisten muistojen ylläpitäjä, silmää ärsyttävä epämääräinen kasa, jopa vaarallinen suurina määrinä - siis monella tapaa negatiivinen asia.

Niin kuin elämässä usein, jonkinlainen kultainen keskitie on hyvä tavoite myös tavaran määrässä. Oman hyvinvoinnin vuoksi on tärkeää löytää se määrä, josta oikeasti iloitsee, josta on valmis huolehtimaan, pyyhkimään pölyt ja huoltamaan tarvittaessa.
Tasapainon vuoksi on useimmiten opittava myös luopumaan.

MUUTOS

Ihminen on usein muutosvastainen, takertuu mieluummin siihen vanhaan tuttuun. Vanhat tavat ja tottumukset ohjaavat meitä usein, vähintäänkin hidastavat tietä muutokseen. Usein ensimmäinen askel kohti uutta on suuri ja korkea. 

Muutos tapahtuu harvoin hetkessä, varsinkaan pään sisällä. Vaatii aikaa ja tietoista työstämistä jotta uudet toimintatavat ja järjestyksen ylläpitäminen tulevat rutiiniksi. 

Kun tavarakasat ja epäjärjestys ovat kertyneet pitkällä aikavälillä, on luonnollista, että myös sopivan tavaramäärän ja järjestyksen löytymiseen ja ylläpidon opetteluun menee aikaa. Kuukausia, jopa vuosia. Ensimmäinen askel kohti uutta on estää tavaravirta kotiin. Toinen askel on aloittaa, tehdä jotain järjestyksen eteen. 

⚜ 

Laitetaanko yhdessä kotisi kuntoon? 

- Tiina