TILAA AIKA ARKEEN TAI VIIKONLOPULLE!

OMA (TAVARA)TAUSTANI

ja miksi minusta tuli ammattijärjestäjä

Rakastan tavaraa, 

kauniita esineitä ja ympäristöjä. Olen aina ollut kierrättäjä, vanhan tavaran arvostaja, kirppareiden koluaja ja tavaraa on kulkenut sisään ja ulos. Trendit eivät ole olleet syy, vaan sisustamisen himo, tarve luoda uutta ja kauniiden tavaroiden loputon suo, joka iskee jonnekin muuallekin kuin tarpeeseen. 

Vuosien mittaan olen kuitenkin rauhoittunut ja alkanut kyseenalaistaa entistä enemmän turhaa kuluttamista, jatkuvaa kiertoa. Aloin tarkastella ostotapojani, kiintymisen ja säilyttämisen tottumuksiani. Opettelin vähentämään ja luopumaan myös "varmuuden vuoksi" tavaroista ja aika paljon myös niistä, joiden status on "tunnesäilyttäminen". En miettinyt termejä, tein vain niin kuin järkevältä tuntui. Kävin kaappeja, kellaria ja vinttiä (säilytyspaikkoja piisaa) läpi uusin silmin ja tein karsintaa. Kävin myöhemmin uudestaan läpi ja karsin, ja myöhemmin taas uudestaan. Karsittavaa on edelleenkin, mutta varsin kohtuullisesti.

Liikaa tavaraa maailmassa

2017 irtisanouduin pitkäaikaisesta työstäni ja toteutin haaveeni, sisustusliikkeen, sekatavarakaupan vanhalle ja uudelle tavaralle. Työn lomassa aloin kuitenkin miettiä ja kyseenalaistaa haluanko oikeasti, ja miksi haluan, myydä tavaraa maailmassa, joka muutenkin pursuaa sitä. Tunnetta ei vähentänyt se, että käytännössä lähes kaiken tavaran alkuperä oli kauko-itä, tilasi sen mistä vaan. Tavarasuhteeni otti jälleen askeleen, ikään kuin kantapään kautta, eteenpäin. Lopulta ei ollut vaikea iskeä hanskoja naulaan myönnettyäni, ettei ollut taloudellisestikaan järkevää jatkaa liikkeen pitämistä. 

Autismi, ADD, masennus ja tavarasuhde

Merkittävästi materiasilmiäni avannut asia on Aspergerin syndrooman (nykyisin: autismikirjon häiriö) keijupölyä syntymässä saanut aikuinen lapseni. Samoin on tehnyt tarkkaavaisuushäiriö ADD sekä masennus. Olen oppinut paljon kiinnipitävästä, keräävästä, hyvin tarkasta, mutta toisaalta myös suurpiirteisestä tavasta suhtautua tavaroihin. 

Neuropsykiatriset poikkeavuudet tuovat usein erilaisia haasteita tavaranhallintaan ja tavarasuhteeseen, samoin mielenterveyden ongelmat. Tämän tavarasuhteen ymmärtäminen on ajoittain ollut hieman haastavaa, mutta samalla todella avartavaa ja opettavaista. 

On ollut pakko ymmärtää, että ihmiset ovat yksilöitä tässäkin asiassa. On saanut kaaressa heittää romukoppaan monet omat käsitykset, tuntemukset ja "oikeat" mielipiteet tavaran määrästä, laadusta, tarpeellisuudesta tai säilytyksestä. Omat kokemukset ja mielipiteethän meitä usein ohjailevat tässäkin asiassa.

Tavarasuhde ei ole helppo

Olen oppinut paljon ja paljon on vielä oppimatta. Olen kuitenkin oppinut jokaisen tavarasuhteen olevan omanlaisensa ja syyt tai taustat tavaran haalimiseen, jemmaamiseen, kaaokseen, mitä se ikinä onkaan, on moninaiset. Ihmisen suhde tavaraan on rakenteeltaan usein aika monimutkainen, täynnä tunteita, ajatuksia ja oletuksia. Tavarasuhteen rakentajina on niin geenit, ympäristötekijät, opitut tavat kuin ihmisen mieliala ja mielenterveyskin. Siihen, haaliiko ja säilyttääkö ihminen liikaa tavaraa, ei ole merkitystä sukupuolella, ammatilla, millään ulkoisella tekijällä tai statuksella. Taustalla on aina ihminen, yksilö - omine kokemuksineen ja kenties erikoisuuksineen.

Koulutettu ammattijärjestäjä

Koska tavarat ovat aina kiinnostaneet minua monella tapaa, myös osana kotia, punainen lanka uudelle uralle löytyi ammattijärjestäjäksi kouluttautumisesta. Halusin ymmärtää enemmän ihmisen tavarasuhteesta, mitä on tehtävissä ja miten. Ammattijärjestäjän koulutushan ei ole sitä, että opetellaan valitsemaan kivat säilytysrasiat ja laittamaan vaatteet värijärjestykseen, toki nekin voivat olla osa järjestämistä. Koska halusin saada mahdollisimman laaja-alaisen "kotikoulutuksen", suoritin kodinhuoltajan tutkinnosta itseäni parhaiten hyödyttävät kolme osatutkintoa sekä kuukausia kotisiivousten parissa. Myös sisustusstailauksen opinnot olivat osa opintokokonaisuuttani.

Aiemmin olen tehnyt töitä kotien parissa noin 15 vuoden ajan sihteerinä kiinteistönvälityksessä. Työtaustastani löytyy myös muun muassa graafista suunnittelua sekä kuvaus/projektisihteerin töitä. Koulutukseltani olen ammattijärjestäjän lisäksi sihteeri, kiinteistöedustaja sekä tekstinvalmistaja. Lisäksi minulla on muutama muu visuaalisen tai tietoteknisen alan osa- tai perustutkinto. 

- Tiina Vihervaara